Zonnebrand

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt voor iedere verbranding. Naast de last die je kan hebben van de pijnlijke huid is zonnebrand ook nog gevaarlijk omdat er zich huidkanker kan ontwikkelen. Onderschat de kracht van de zon absoluut niet en neem preventiemaatregelen.

Toch verbrand? Ga uit de zon en steun de huid door juiste behandeling.

 
 
 Preventie 
Wat kun je doen om zon verbranding te voorkomen?
Draag een hoofddeksel
Draag kleding om gevoelige huid te beschermen. Bij voorkeur lichte kleuren.
Niet alle kleding beschermt u volledig. UV kan ook door kleding heen stralen. Smeer daarom jezelf ook in onder een dun kledingstuk zoals een T-shirt of topje.
Laat de huid wennen aan de zon. Ga niet direct uren in de zon zitten tijdens de eerste zonnestralen, maar bouw dit rustig op.
Gebruinde huid verbrand minder snel. Aangeraden wordt wel om te blijven smeren met zonnebrandcrème
Vermijd de middagzon tussen 11 en 15 uur.
Smeer je in met zonnebrandcrème.
 Hoe smeren? 
Kies een factor die bij je type huid past. Hoe bleker de huid, hoe hoger de factor.
Wees niet zuinig en smeer voldoende. Vergeet bij het insmeren van het gezicht de oren en achterzijde van de hals niet.
Let op dat een zonnebrandcrème ongeveer een half uur nodig heeft om in te werken voordat het u beschermd tegen de zon. Breng om de 3 à 4 uur een nieuwe laag aan.
Ga je zwemmen? Gebruik dan een waterproof zonnebrandcrème.
 
Eerste hulp
Symptomen van zonnebrand:
Zonnebrand = Brandwonde
De symptomen bij verbranding door de zon zijn: vuurrode huid, jeuk of pijn op de plaats van verbranding.
Bij drukken op de verbranding ontstaat een witte plek die afhankelijk van de ernst van verbranden snel of langzaam wegtrekt.
Bij ernstige verbranding treden ook vochtblaartjes op. Dit is een tweedegraads brandwonde.
 
Wat kun je doen
Bij het behandelen van eerstegraads brandwonden door de zon kan je het slachtoffer onder een lauwe douche zetten. Na het koelen kan je de huid insmeren met after-sun of bodylotion zonder geur. Dit houdt de huid vettig zodat deze niet uitdroogt. Het uitdrogen zorgt voor extra ongemak. Blijf uit de zon totdat de huid genezen is en smeer de huid in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor als u toch in de zon moet komen.
 
Verbranding met vochtblaasjes
Als de huid ver verbrand is kunnen er kleine of grote vochtblaren ontstaan. Dit noemen we tweedegraads verbranding door de zon. Hierbij is de behandeling hetzelfde als bij eerstegraads zonnebrand. Zorg ervoor dat je blaren heel laat. Prik de blaren zeker niet open, maar dep ze voorzichtig droog. Open blaren verhogen de kans op een infectie. Het beste kan je met een 2de graads brandwonde langs een arts gaan.
 
Meer informatie over EHBO-Opleidingen: Klik hier